Astro folija – spasilačka deka

Svoje pomalo retro ime, dobila je zbog svoje stvarne povezanosti sa svemirskim programom NASA-e a ne kao što bi se dalo pomisliti, kao marketinški osmišljeno ime. Poznata je još pod imenima kao što su svemirska deka (space blanket), deka prve pomoći (first aid blanket),  spasilačka deka (emergency/rescue blanket), i još mnogo naziva koji su zapravo isti proizvod. U ovom članku koristiti ćemo spasilačka deka, jer me osobno astro folija previše asocira na prodaju putem televizijskih kanala “ali to nije sve..”.

Prvo želim razjasniti što spasilačka deka nije. Razlog tome je što su prodavači, kako bi čim bolje prodali svoj proizvod, odlučili malo “zasladiti” svojstva folije. Spasilačka deka nije magična, ne proizvodi toplinu tj, ne grije i nije namijenjena za spavanje.

Spasilačka deka je proizvela NASA 1964. Ona je zapravo tanki plastična folija presvučena metalnim slojem, koji služi kako bi reflektirao zračenu toplinu (MPET). Najčešće ga možete pronaći u bojama srebro/srebro i zlato/srebro. Ovisno o kvaliteti izvedbe, može reflektirati do 97% zračene topline. Postoji četiri načina na koje tijelo može gubiti toplinu a to su: kondukcijom, konvekcijom, zračenjem i isparavanjem/hlapljenjem. Ovo je bitno znati, kako ne bi došli do pogrešnih zaključaka i ne bi vjerovali navodima prodavača kako “spasilačka deka sprječava gubitak topline preko 90%”. To je istina samo za jedan od načina na koje gubimo toplinu. Tako vam se može dogoditi, da ste umotani u spasilačku deku a sjedite na haubi od auta. Dogodit će se, da ćete sačuvati toplinu koju bi izgubili zračenjem, ali ćete ju izgubiti kondukcijom.

Spasilačka deka najčešće dolazi u veličini 210x130CM. Vrlo je malih dimenzija dok se nalazi u originalnom pakiranju. Jednom kada ju izvučete iz originalnog pakiranja, jako teško ćete ju vratiti u pakiranje. Ovo napominjem, kako ne bi iz radoznalosti raspakirali, pa zbog toga oduzeli jednu od bitnijih osobina. Zbog svojih malih dimenzija, često se nalazi u prvoj pomoći automobila, planinarskim ruksacima, bug-out torbama, paketima za preživljavanje itd.

Najbitnija značajka joj je sprječavanje gubitka topline zračenjem, ali i drugim. Kada se osoba umota u spasilačku deku, stvara zaštitni sloj oko sebe, koji usporava gubitak topline, kako ne bi došlo do hipotermije. Kako je deka napravljena od plastične folije, ne propušta vjetar, što je zapravo zaštita gubitka topline konvekcijom tj. odnošenjem topline strujanjem zraka ili tekućine. Morate pritom paziti, da ne koristite deku na golom tijelu, jer će se pojaviti gubitak kondukcijom, jer je deka izvedena od plastike i metalne presvlake. Također, morate paziti da zbog svoje nepropusnosti ne dozvoljava ishlapljeloj vodi da ode u atmosferu, pa ona često ostane akumulirana na pojedinim mjestima. Potrebno je povremeno izvrnuti deku na suprotnu stranu, kako bi kondenzirane kapljice ishlapile.
Zbog svoje nepropusnosti može poslužiti i kao zaštita od kiše.

Spasilačku deku možemo koristiti tijekom toplih dana kao zaštitu od jakog sunca. Kako je deku lako oštetiti, potrebno je paziti kako ju postavljamo. Ako ju želite rastegnuti, morate naći nekoliko oblutaka (okrugli kamen), kestena ili sličnih predmeta, te na svaki kraj zarobiti jedan i vezati čvor, kao što je to prikazano na slici. Umjesto konopa možete koristiti vezice s obuće.

Foliju možete koristiti kao zaštitu u slučaju požara, ali svakako prvo provjerite kod proizvođača koje temperature podnosi folija. Neki proizvođači proizvode folije izdržljive -260°C do 480°C. U slučaju da ste kupili neku koja ne podnosi visoke temperature, može se dogoditi, da se folija zapali ili rastopi po vašoj koži.
NAPOMENA! Ovo nije azbestna deka, koja ima daleko bolje karakteristike što se tiče požara. Također, deka ne služi za siguran prolazak kroz vatru ili dugo izlaganje vatri. Ona je samo priručno sredstvo, koje se koristi samo ako nemate drugog izbora!

Zbog svojih karakteristika zaštite, veličine i cijene od svega dvadesetak kuna, spada u kategoriju “obavezno”. Spasilačka deka, bi trebala imati svoje mjesto u svakom kompletu za hitne slučajeve (bug-out bag), planinarskom ruksaku ili automobilu.

Proizvod možete naručiti na LINKu. (Provjereno)

Možda vam se svidi

5 komentara

 1. Zlipa Tuljak says:

  kada idemo u prirodu ja ih uvijek imam par komada u ruksaku.
  U slučaju pada, ozlijede ili nećega tijelo pada u šok i hladi se, a s astrofolijom se sprečava gubitak topline.

 2. Prepper says:

  Moram priznati da sam ja svoju iz radoznalosti izvadio iz pakiranja, pa ju nosio u tri puta većem obliku 😛

 3. tomislav says:

  Postoje varijanta pokrivaca i varijanta vrece za spavanje. Obje su spremne u bug out torbama. Upravo odlazim u skolu prezivljavanja u prirodi pa cemo isprobat

Leave a Reply