Beef jerky

Otkako sam kupio dehitrator, ne mogu si pomoći, samo trpam hranu u njega i eksperimentiram. Tako je na red došao čuveni američki specijalitet Beef Jerky. Najvjerovatnije ste već čuli u filmovima izraz “jerky meet” ili slično, e pa, to je to!

Od davnina se meso suši i kod nas, tako imamo pršut, kobasice, salame i slično. Za razliku od navedenih, Beef Jerky se daleko brže priprema i ovisno o vrsti dehidratora, meso može biti spremno između 10-30 sati. Kada je u pitanju meso volim biti oprezan, tako sam odlučio Beef Jerky raditi u električnom dehidratoru. Solarni se ove godine pokazao kao jako loš. Zbog velike vlage i jako malo sunčanih dana, hrana se samo pljesnivila, tako da ništa nisam uspio odraditi u njemu. Moguće je sušenje odraditi i u pećnici, ali sa time nemam iskustva.

Svedeno na minimum sastojaka, cijela priča bi se svela na komad mesa i šaku soli. Kako ipak volimo malo ukusnije stvari, potrebno je dodati i pokoji začin…

Odabir mesa

Kao idealan komad mesa, pokazao se juneći but. Sam po sebi već je ukusan, lako se obrađuje, ima malo masti (ako ste dobri s mesarom). Prvo ga je potrebno dodatno očistiti od masnoća i žilica. Koristite vrlo oštar nož. Masni dio je otporniji na rezanje od samog mesa, pa možete odstranjivati masnoću tako što ćete “svirati violinu” po masnom djelu. Dakle, ulovite za masni dio i njišete nož lijevo/desno. Vidjeti ćete da se masnoća poprilično precizno odvaja od mesa. U ovom dijelu će vam otpasti od 5-10% težine.

Meso tada treba rezati na fete debljine oko 5-8mm. Režite ih poprečno u odnosu na vlakna mišića. Na taj način će se meso lakše otkidati kada bude sušeno. Ako u protivnom budete rezali uzdužno, može vam se dogoditi da meso ispadne žilavo, jer će vlakna biti većom površinom vezana jedno uz drugo.

Pacanje mesa

Začine i sol možete samo utrljati u meso i krenuti sa sušenjem. Ovdje ćemo ipak koristiti pac. Pac je tekuća mješavina začina, za razliku od suhe mješavine koja se često zove “rub” ili “trj” na hrvatskom 🙂

Oko pacanja nema puno mudrosti. Pomiješate sve navedene sastojke i pustite da odstoji između 3 i 10 sati. Bitno je da dobro izmješate sve sastojke, kako bi se sol do kraja otopila i ravnomjerno nanijela. Koristite duboku i usku posudu, kako bi čim manji dio bio izložen zraku. Pokrijte posudu poklopcem ili tanjurićem, kako bi spriječili cirkuliranje zraka i sušenje mesa. Držite na hladnom mjestu.

Sušenje

Proces sušenja se odvija, pri temperaturi od 70° uz stalnu cirkulaciju zraka. Cirkulacija zraka odnosi vlagu i spriječava zadržavanje mikroorganizama. Ove uvjete je lako postići u kućnom dehidratoru, koji samo uključite u struju i podesite parametre. Problem je kod solarnog ili sušenje u pećnici. Solarni kako samo ime govori, radi na sunčevu energiju. Zapravo, grijanjem određenih dijelova, koji potiču cirkulaciju zagrijanog zraka. Kao što sam naveo, ove godine je bilo premalo sunčanih dana i previše vlage, da bi posao odradio u solarnom dehidratoru. No u slučaju katastrofe i duljeg perioda bez električne energije, trebalo bi se snaći i bez električne energije. Tako, bez direktnog iskustva, bilo bi potrebno pred ulaz zraka u solarni dehidrator postaviti vatru. Na taj način osigurali bi temperaturu i cirkulaciju zraka, a kao bonus dobili bi i malo dima koji također pomaže u spriječavanju razvijanja mikroorganizama. Jedini problem je u tome što bi tu vatru trebalo održavati i naravno paziti na nju, što iziskuje dosta truda u vremenima oskudice. Najbolje bi bilo procijeniti situaciju i postupiti kako najbolje smatramo.

Za kraj, znajte da će vam ostati oko 360gr kvalitetnog mesa, koje u kritičnim trenutcima može značiti razliku između gladi i sitosti (da ne dramatiziramo…). Ovako pripremljeno meso može trajati preko 6 mjeseci, ako ga skladištimo na tamonm i hladnom mjestu.

Recept

Beef Jerky - Sušeno meso junećeg buta
Poznati američki specijalitet Beef Jerky

Prep Time: 1 hour

Cook Time: 10 hours

Ingredients:
 • 1kg junećeg buta
 • 100ml soy sauce (soja sos)
 • 2 žlica šećera
 • 4 režnja češnjaka
 • 2 žlićice Alpinos sauce-a (volimljuto.com)
 • 2 žlica Ketchup-a
 • 1 žlićica Cayenne papra
 • 1 žlica soli
Instructions:
Sve sastojke osim mesa pomiješajte u posudi. Budite sigurni da se sol uz ostale začine rastopila. Izrežite meso na tanke fete, između 5-8mm, režući poprečno u odnosu na mišićna vlakna. Pomiješajte pac i meso zajedno te pustite da odstoji od 3-10 sati. Meso sušite na 70° dok ne bude suho i hrskavo samo na rubovima.

 

Znam, znam… krajnji proizvod ne izgleda privlačno 😀

Možda vam se svidi

2 komentara

 1. CroPrepper says:

  Haha neću komentirat kako izgleda 😛 Jeli si probao? Valja? Neki stavljaju onaj papir za pečenje kolača ispod hrane koja se dehidrira (vidio po youtube).
  Kakav imaš dehidrator, imaš i solarni? Daj napravi neki overview, več dugo pikiram da nabavim dehidrator da si radim svoju vlastitu dehidriranu hranu za izlete.

  Pozdrav

 2. Prepper says:

  Zbog izgleda ti malo treba vremena dok se odlučiš na prvi griz 😀
  Električni je ovaj http://www.amazon.co.uk/Andrew-James-Dehydrator-Adjustable-Temperature/dp/B00FF97SJ2
  Solarni moram izvuć iz bambusa koji ga je obrasao i maknuti osinjak… pa tek onda napravim review. Za električni napravim review za vikend…

Leave a Reply