BUG OUT BAG (torba za hitnu evakuaciju)

U ovom članku prikazana je osobna oprema za evakuaciju čiji sadržaj osigurava samo-dostatnost u većini područja u koje bi se mogli zaputiti. Ovaj sadržaj je potreban kao minimum kod dugotrajnog preživljavanja na bug out lokaciji te u divljini za dugotrajno preživljavanje i izradu privremenog kampa ukoliko se plan bug out lokacije izjalovi.

MEDICAL KIT  Počinjemo sa “medical kitom” ili setom za prvu pomoć. Medical kit se sastoji od raznih zavoja, kompresa i flastera, kirurškog kompleta sa medicinskim skalpelima, maramicama sa jodom, igla i konaca za šivanje rana itd., alkohola, hidrogena, tableta protiv bolova, tableta za smirenje, tableta protiv temperature, tableta protiv nuklearne radijacije i antibiotik masti. Sve zapakirano u vodootpornu vreću. Namjenu medical kita nije potrebno posebno objašnjavati.

SET ZA PROČIŠĆIVANJE VODE

U ovom setu nalazi se:

IZOSAN G za dezinfekciju vode za piće, kao i za opću dezinfekciju dijelova tijela i okolnih prostora. Više namjensko sredstvo, u svakom slučaju bolje nego tablete za dezinfekciju.

AKTIVNI UGLJEN sa pripadajućom posudom, djeluje kao filter vode kod kemijskih onečišćenja vode, za razliku od Izosana koji djeluje samo mikrobiološki.

“LIFESTRAW” filter za direktnu konzumaciju vode iz rijeke, potoka, i raznih lokvi sa onečišćenom vodom. Djeluje kod kemijske i mikrobiološke kontaminacije vode te je dostatan za konzumaciju do 1000 litara vode.

HIDRAPAK sadržaja 3 litre za spremanje dodatne vode, može se okačiti za ruksak ili staviti u ruksak, jaknu i slično. Konzumacija je laka, pomoću slamke. Za razliku od boca, prazan zauzima manje mjesta, može poslužiti kao termofor i kao sredstvo za rektalnu hidratataciju ukoliko nemate mogućnosti popiti vodu. (za objašnjenje slobodno pitajte) (Vojna oprema)

Vreća PVC, velika i otporna,  neophodna stvar kad niste blizu civilizacije. Može poslužiti za tisuću namjena kao: izolacija, pokrov, kabanica, skupljanje grana, lišća i plodova, kondenzacija vode iz grane drveta itd…

100% VODO-OTPORNA VREĆA od 70 litara, služi kao zaštita odjeće i ostalih stvari neotpornih na vodu i vlagu kod prelaza vodenih površina. Također može služiti za transport većih količina vode. Zauzima jako malo mjesta i teži svega par grama. (vojna oprema)

VREĆE ZA SPAVANJE za tri osobe, veliko i nepraktično za nositi ali komfor je na razini.

PRSLUK ZA SPAŠAVANJE za dijete od 5 do 10 godina. zauzima mnogo mjesta ali kod scenarija poplave neophodno za dijete (živim u području opasnosti od poplava)

 

KABANICA, radna, otporna, sastoji se od nad-hlača i nad-jakne za kretanje i rad po kiši, da li na bug out lokaciji ili u divljini. Tko je mokar iskusio hipotermiju taj se neće smijati čemu kabanica u bug out torbi.

 

 

VOJNA KABANICA, osim kabanice može poslužiti kao podna izolacija, pokrov, šatorsko krilo itd… Dovoljno široka da se prebaci i preko torbe prilikom hoda po kiši.

DJEČJA KABANICA, “hidroizolacija” za dijete 😉

ŠATOR, vojni, sklopivi, vodootporni, za dvije do tri osobe.  Lagan i lako se okači na ruksak. (možda nije toliko potreban ali ne smeta)

SKLOPIVA VRŠA, dimenzija rastvorene cca 60×20 cm. ne zauzima skoro ništa mjesta a garantran ulov par malih ribica i račića.

SET ZA RIBOLOV (vojna oprema, britanski SAS)

COMMANDO PILA, može srušiti i manje stablo. (vojna oprema, NAVY SEAL)

PRAČKA sa stabilizacijim na podlaktici i kuglice

 

 

KOMPAS, orjentacioni + topografske karte kruga 100 km (još nisu poslikane)

LED SVJETILJKA na mehanički pogon (bez baterija)

PARACORD narukvica

SPRAY protiv komaraca, intenzivni

ASTRO FOLIJA, mylar u obliku vreća za spavanje, možete se uvući u nju, koristiti kao reflektiranje topline ili koristiti kao unutarnju vreću, unutar klasične kod niskih temperatura

SET UPALJAČA

SKLOPIVA PILA

FIRE STEEL

SJEKIRICA

MAČETA, nezaobilazno kod krčenja šikare, može poslužiti kao sredstvo obrane

KONOPAC (UŽE), debljine 1 cm, duljine cca 30 m, 1000 namjena…

SKLOPIVA LOPATICA, 1000 razloga

 

NOŽ, bajonet, naoštren na vodenom brusu, integrirana kliješta za žicu.

SVJETILJKA LED, ULTRAFIRE, dometa 100 m

NOŽ, mali, taktički S&W

TRENUTNO LJEPILO, popravak, spajanje, pa čak i zamjena za konac i iglu kod šivanja rane i odječe

DŽEPNI NOŽIĆ

LOKOT

KARABINER

MULTI ALAT

KLIJEŠTA ZA NOKTE, koje svi uporno zanemaruju. Dugi nokti se lome i mogu dovesti do infekcije te naposlijetku do gubitka noge i smrti.

SAPUN i ŠAMPON, visoko koncentrirani (za vojnu upotrebu)

VLAŽNE MARAMICE, malo luksuza do privikavanja na novu okolinu

PARACORD, 20-tak metara

TERMO RUKAVICE, nepromočive

KAPA-ŠAL-BALACLAVA, 3 u 1 (za vojnu uporabu)

DUGE GAĆE (vojne)

MULTI TOOL, bolja alternativa švicarskom nožiću (vojno)

GEL ZA KUHANJE na metanolskoj bazi, ukoliko ne postoji mogućnost paljenja vatre, više dnevna kiša, oluja, snijeg… gori više sati (za vojnu uporabu)

KRUTO GORIVO, iste namjene kao gel

CAMO TRAKA, samoljepljiva (do sad ste primijetili da je kamuflaža vrlo važna stvar)

JUTA KONOP

POWER TAPE, mogućnosti ovog proizvoda stvarno ne moramo spominjati

SUZAVAC, za obranu od divljih životinja i divljih ljudi

PUNJIVE BATERIJE

SOLARNI PUNJAČ ZA UREĐAJE

SOLARNI PUNJAČ ZA BATERIJE

PRIKLJUČCI razni

WALKY TALKY,  dometa 5 km, mali i kompaktan. (drugi je kod šogora, također u faradayevom kavezu)

GEIGEROV BROJAČ, detektor radijacije

PLINSKE MASKE, dvije za odrasle i jedna dječja

 

ZAŠTITNA ODJELA Tyvek- za nuklearnu radijaciju, kemijski i biološki napad ili katastrofu.

ZAŠTITNE RUKAVICE, gumene

KIRURŠKE MASKE, u slučaju pandemije

ČUTURICA sa setom za kuhanje (vojno)

RADIO-SVJETILJKA-PUNJAČ , na solarne čelije i ručica za indukcijsko punjenje,  Fm-Am, LED, puni uređaje.

 

 

SURVIVAL NOŽ, sa integriranim fire steelom i brusnom pločicom

BOONIE HAT (diverzantski šešir), odličan za gađanje kroz optiku, zaštita od sunca i kiše

SOFT SHELL hlaće, camo, ful nepromočivo

SOFT SHELL jakna, ful nepromočivo

DŽEMPER vojni, mill-tec

ČIZME  Gore-tex , nepromočivo, + vunene i pamučne čarape

HOLSTER za zračni pištolj, za natkoljenicu (pištolj na servisu)

GAMO SHADOW-CSI  zračna puška, 240 do 290 m/s (ovisno od težine diabola)

☆☆☆☆☆☆

…edit 2016. (dopuna)

Pridodano “Medical kit-u” : Antibiotik azitromicin (sumamed) 2 paketa

HIPERMANGAN (Kalij permanganat) Sredstvo za dezinfekciju vode, liječenje virusnih kožnih oboljenja, paljenje vatre (reakcija sa šečerom ili glicerinom), izrada eksploziva itd…

ANTIBIOTICI amoxicilin 100 kom. i penicilin 100 kom. (tablete za akvarij, identične po djelovanju i sastavu kao i ljudske)

AKTIVNI UGLJEN , medicinski, od kokosovih ljuski. Pogodan za filtraciju vode. Pogodan kao lijek kod crijevnih i želučanih virusnih ili bakterijskih zaraza i otrovanja probavnog trakta. Pogodan za liječenje radijacijske bolesti.

 

Ova kompletna oprema stane u dvije torbe koje nosimo supruga i ja te treća torba sa rezervnom odjećom i nešto putnih konzervi koju nosi sin. Ostatak hrane i ostale potrepštine se nalaze na lokaciji te je hrana na lokaciji dostatna za postupak aklimatizacije i trajat će do prvog ulova. Opširnije je navedeno u grupi “Dosadašnja postignuća i nivo pripreme”

Za kraj bih volio napomenuti da što više koristite kvalitetnu opremu, odjeću i oružje koliko je to moguće. Ako niste u mogućnosti trenutno nabavit licenciranu i kvalitetnu opremu, radije nemojte ulagati u jeftino i neprovjereno jer će Vas iznevjeriti u najgorem trenutku. U takvom slučaju bolje da improvizirate nego da se oslanjate na labavo.

Ako postoje kakve sugestije ili pitanja, slobodno komentirajte.

Možda vam se svidi

14 komentara

 1. Prepper says:

  Jedva čekam da dođem doma, da bih mogao na miru pročitati članak… vidim nisam jedini koji ima zračnu 😉

 2. Zracna je odlicna stvar za male zivotinje i ptice. A i vjezbat gađanje mozes svakodnevno i bilo gdje, municija je jeftina pa mozes pospremit u torbu tisucu- dvije diabola bez da te financijski osakati.
  Evo, moj klinac od 6 godina vec skida limenku od piva na 50 metara.

 3. Pa i od mene bolje gadja.. jer koristim vrijeme na njegove vijezbe gadanja pa ja ne stignem sebe izvjezbat 😉
  Svakako investicija u bilo kakvo oruzje je u nasem slucaju jedna od najboljih investicija.

 4. Lone Wanderer says:

  Prilično impresivan BOB 😉

  Tek sam započeo sa kreacijom svojeg vlastitog tako da bih se mogao mjeriti po tvojem BOB-u.
  Iako ću umjesto zračnice koristiti složeni luk 55 lb-a i samostrijel od 80 lb-a

 5. Zato sam i napravio clanak da mogu dat ideju a i primit kritiku ako nesto ne odgovara.
  Osobno nisam toliko upoznat sa tetivnim oruzjem, vise sam za klasicno 😉

 6. Wizard says:

  Respect, odličan BOB, iz kojeg ću definitivno nešto “posuditi”, poput sklopive lopate, suzavca, grickalice i Geigerovog brojača. Sjetio sam se da imam negdje i balaclavu, zaboravio sam skroz na nju, pa je nema na mom popisu. Zanimljiv mi je ovaj punjač-baterija-radio uređaj, možeš dati neke informacije gdje se može kupiti i koliko košta? Što se tiče zaštite od radijacije, pretpostavljam da se radi o nekakvom obliku zaštite od krutih čestica, tj. radioaktivne prašine, ili se koristi malo žešća zaštita, poput olovnih ploča i sličnog? I još jedno pitanje u vezi puške, možda blesavo, ali eto – ovo proširenje na kraju cijevi, jel to ima ulogu prigušivača ili je jednostavno takav design puške?

 7. Evo nitko osim tebe nije primjetio grickalicu i shvatio da je to jedan od vaznijih faktora. Smijesno al istinito. Tesko je rezat nokte necim drugim, osobito na nogama a ako neces rezat par mjeseci, umrijet ces od infekcije. Ono, netko ce se naoruzat do zuba, utvrdit se u bunker i slicno a onda ce umrijet zbog nokta. Prilicno porazavajuc ishod 😉
  A radio-punjac-svijtiljka sam nabavio na e-bayu jer nemas gdje drugdje kupit. Ima vise vrsta a taj mi se cinio najkvalitetniji. A i jeste kvalitetan i robustan. Oko 120 kn i za sad radi odlicno. Sta se tice odjela, Tyvek je za nuklearne mikro čestice (micro particles) koje se mogu infiltrirati u tijelo preko koze i kroz disanje. Neznam sad koliko mikrona ali sprecava čestice manje od virusa. Znaci stiti na molekularnoj razini. A sad naravno, neznam da li bilo koje odijelo stiti od gama zracenja. A olovne ploce nemam a koliko znam niti nam trebaju ovdje… Koliko sam posljednjih dana istrazivao, kod problema sa obliznjom nuklearkom, zracenje je problem unutar maksimalno 100 km, a ja sam preko 150 km. Ako bi radioaktivne cestice svejedno bile visokog intenziteta, za to imam odjela, detektor, kalij jodid i natrij bikarbonat i picim sto dalje do sigurne zone.
  Sta se tice puske, to je prigusivac. I bome radi svoj posao… 😉

 8. Wizard says:

  Da, zapravo, alfa i beta zračenje nije toliki problem blokirat, a ako je gama u pitanju, onda se nema na tom mjestu kaj pametno više radit, osim maknut se asap. Zahvaljujem na preporuci, na brzinu koliko vidim ima raznih modela. Dosta njih mi miriše na kinesko, ali nadam se da to nije nužno loše. 😮

 9. Koliko ja znam, svi su kineski. Probaj nac neki koji nije kineski i ako to pronades javi mi odmah. Ja sam jedan kupio starom, onaj u obliku lanterne, a sebi uzeo ovaj i oba rade savrseno. Ovaj moj je puno čvršći i robusniji i kompaktniji za ruksak. Takodjer ima manuelno biranje stanica sto je bolje a onaj u obliku lanterne ima digitalno. Mislim da je ovaj sta ja imam mozda najbolji izbor za te pare. Naravno, ima i jeftiniji samo solarni i nema dodatnu rucicu za navijanje. Imao sam takvog i pokvario se za 2 dana.

 10. Edit medical kit-a u postu iznad.

 11. Mato Raic says:

  Edit: ANTIBIOTICI amoxicilin 100 kom. i penicilin 100 kom. (tablete za akvarij, identične po djelovanju i sastavu kao i ljudske)..
  Moze pomoc oko ovoga.Ove tablete za akvari, o cemu se radi, kako da ih kupim, za sto sluze, ima li tocno ime ne mogu naci nista o tome.

  • Mozes pogledati detalje oko tih antibiotika u mojoj grupi koja se zove “nivo pripreme i dosadasnja postignuca”. Tamo sam objasnio pa se mozes ukljuciti u komentare.
   Ides na izbornik, odaberes “grupe” i pronadjes grupu sa tim nazivom i otvoris ju. Tamo ces naci temu o antibioticima.

Leave a Reply