EMP – Elektromagnetski puls

Elektromagnetski puls ili EMP je kratki prasak elektromagnetske energije. Takav prasak može nastupiti putem radijacije, elektriciteta ili magnetskog polja. Može nastati prirodnim putem ili ljudskom rukom.

Ovisno o snazi EMP-a mogu nastati razne smetnje u radu električnih uređaja do čak potpunog uništenja električnih uređaja. EMP u većini slučajeva nije štetan za ljude, osim ako se ne radi o ljudima s pacemakerom ili sličnim uređajima. Ovaj fenomen postoji oduvijek, ali je svijest o njemu povećana od kad su naši životi postali u potpunosti ovisni o električnim uređajima. Prosječna osoba nije svjesna, koliko je u posljednjih nekoliko desetljeća čovjek sebe vezao za električne uređaje. Moderan način života u potpunosti nije moguć na duže vrijeme, bez upotrebe električnih uređaja. Većina misli, kako bi lako proveli nekoliko dana bez hladnjaka, televizije ili mobitela, ali naša veza je puno dublja.

Cjelokupna opskrba hranom i ostalim potrepštinama vezana je za benzin i naftu, koje ne možemo dobiti bez električnih pumpi na benzinskim postajama. Ako bi se dogodilo, da te pumpe budu uništene, čak i da imamo spremne rezervne za svaku od njih, zamjena ili popravak bi trajao mjesecima. Također, cjelokupna opskrba bi kasnila tjednima. Najvjerojantije se ne bi pojavila glad, ali bi definitivno u vrlo brzom roku nestalo određenih namirnica, što bi život u gradovima učinio manje lagodnim.

Vodoopskrba u gradovima, također ovisi o pumpama, koje pumpaju vodu u vodotoranj, koji tada stvorenim tlakom, zbog razlike u visinama, dovodi vodu u domaćinstva. Kako mnogi gradovi imaju zgrade na područjima višim od vodotornja ili pak nebodere, moraju za njih imati dodatne pumpe koje tlače vodu, jer tlak iz vodotornja nije dostatan.

Pretpostavljam da bi mnogi, kada bi vidjeli da ponestaje namirnica, krenuli u trgovačke centre da se opskrbe, ali s kojim novcem bi to učinili? Rijetki imaju kod sebe nešto više od onoga što imaju u novčaniku. Prisjetimo se, bankomati, banke i pošte ne rade, jer su u cijelosti povezane kompjuterima za servere, preko kojih imaju dostupne informacije o pojedinom računu. Nekadašnje knjižice s upisanim stanjem su istrijebljene prije desetak godina.

Nadam se da ste do sada dobili sliku dijela onog što bi se počelo događati, da se samo malo naruši ritam kojim živimo danas. Nije nužno da sve stane, dovoljno je samo da uspori. Zamislite si što bi se u vašem slučaju dogodilo? Koliko ste vi vezani uz tehnologiju?

Postoji više vrsta EMP-ova, ali samo nekoliko može naštetiti uređajima na većim udaljenostima i širim područjima, nuklearni elektromagnetski puls NEMP, izazvan ljudskom djelatnošću tj. nuklearnim oružjem i solarna baklja(izazvana aktivnostima na površini sunca). EMP-ovi poput udara groma, elektrostatskog pražnjenja, meteorski EMP, EMP izazvan raznim električnim uređajima ne šire elektomagnetski puls na veće udaljenosti i nisu predmet ovog članka, ali je bitno znati da ih ima još.

 EMP izazvan nuklearnim oružjem

Ovakav EMP se događa kao posljedica nuklearne eksplozije. Prilikom prvih eksperimenata s nuklearnim oružjem, znanstvenici su postali svjesni mogućih posljedica. Ovisno o snazi nuklearne eksplozije, ovisi i radijus EMP-a. Za prizemnu eksploziju uzmimo da je radijus nekih 100-150 km. Naravno da bi bliže centru eksplozije električni uređaji bili u potpunosti uništeni, što zbog EMP-a što zbog same eksplozije. Pri rubu radijusa djelovanja EMP-a, električni uređaji bi radili s poteškoćama, pogotovo telekomunikacija.

Nuklearno oružje može biti detonirano na visini iznad 30 km. Nuklearne eksplozije na velikim visinama smišljene su namjerno kako bi prouzročile čim veći radijus EMP djelovanja. Ovisno o snazi i visini, takva eksplozija mogla bi veći dio kontinenta vratiti u kameno doba, uništavajući sve električne uređaje u radijusu djelovanja. Nemojmo zaboraviti da bi i sateliti koji bi se našli u blizini, također bili uništeni, što bi uništilo dobar dio komunikacije i navigacije u tom dijelu svijeta a možda i šire.

Kao primjer naveo bih detoniranje nuklearnog uređaja 1962. SAD je te godine na visini od 400 kilometara detonirao nuklearnu napravu usred Pacifika oko 1450 kilometara od otočja Hawaii. Posljedice EMP-a su se osjetile na 300 uličnih svjetiljki koje su pregorjele. Ovdje govorimo o radijusu unišenja od čak 3000 kilometara!

EMP izazvan sunčevom bakljom (solar flare)

Solarne baklje su eksplozije sunčeve mase u svemir, prilikom velikih sunčevih oluja koje se događaju na površini sunca. Većina izbačene sunčeve mase se rasprši u svemiru i ne predstavlja nikakvu opasnost za nas, međutim, oko tri posto krene prema zemlji.

Nama dok gledamo sunce sa zemlje izgleda kao da se ništa ne događa, no istina je da se solarne baklje stalno događaju. Možda se sada pitate “kako to da nas još nije pogodila kada je tako česta?”. Kako sunce izbaci dio svoje mase u smjeru zemlje, ovisi o njenoj brzini, snazi i položaju zemlje ako će se dogoditi “susret”. Solarnoj baklji treba od 17 sati do 4 dana dok dosegne radijus u kojem se nalazi zemlja, tako da snaga pogotka ovisi koliko se zemlja odmakla od početne pozicije.

Kolika je vjerojatnost da se dogodi EMP?

Vjerojatnost da se dogodi EMP uzrokovan eksplozijom nuklearne bombe na velikoj visini je vrlo nizak. Isto kao i s biološkim oružjem, zemlja koja bi odaslala takav napad zna da bi u vrlo kratkom roku dobila barem duplo nazad.

Što se tiče teroristički akcija, one su, kao što im ime govori uvijek usmjerene stvaranju terora/straha/panike a ne na stvarno stvaranje štete. Tako da su i tu šanse jako male.

Sunce je pak sasvim druga priča. Ono je kao što bi moj prijatelj rekao “kao kad daš majmunu pištolj u ruke”, nikada ne znaš gdje će opaliti. Ono nema pameti ni straha a stalno “ispaljuje”. Znanstvenici tvrde, da postoji 12% šanse da nas pogodi solarna baklja unutar desetljeća. Dakle šanse su poprilično velike.

Pretpostavljam da mnogi još uvijek nisu uvjereni da se takvo što može dogoditi, jer se slabo o tome može čuti u medijima, tako da sam pustio šlag za kraj.

Solarna baklja 2012.

Većina stanovnika zemlje, nije bila svjesna da je 2012. godine zemlja izbjegla udar solarne baklje za devet dana. Da se erupcija na sunčevoj površini dogodila samo devet dana ranije, ja sada ne bih imao na čemu tipkati a vi ne bi imali na čemu gledati ovaj članak, naravno, ovisi kako bi zemlja bila okrenuta prilikom udara. Znanstvenici kažu da bi šteta bila slična solarnoj baklji iz 1859.

Solarna baklja 1859.

Solarna baklja iz 1859. poznata kao “Događaj u Carringtonu”, je bila jedna od najvećih sunčevih oluja ikada zabilježenih. Bila je toliko jaka, da je uništila telegrafske stupove diljem Amerike i Europe, pustivši iza sebe veliki broj požara. Moram napomenuti da je tada telegraf bio više-manje jedina električna naprava i da je bio poprilično jednostavne građe a samim tim i poprilično otporan. Nitko ne može točno predvidjeti što bi se dogodilo s današnjom elektronikom koja je neusporedivo kompleksnija i sitnije izvedbe.

Lista nuklearnih eksplozija na velikim visinama

USAHardtack IJohnston Atoll, Pacific Ocean

 • Yucca 28 April 1958, 1.7 kt, 26.2 km
 • Teak, 1 August 1958, 3.8 Mt, 76.8 km
 • Orange, 12 August 1958, 3.8 Mt, 43 km

USAArgus – South Atlantic Ocean

 • Argus I, 27 August 1958, 1.7 kt, 200 km
 • Argus II, 30 August 1958, 1.7 kt, 240 km
 • Argus III, 6 September 1958, 1.7 kt, 540 km (The highest known man made nuclear explosion)

USSR – 1961 tests – Kapustin Yar

 • Test #88, 6 September 1961, 10.5 kt, 22.7 km
 • Test #115, 6 October 1961, 40 kt, 41.3 km
 • Test #127, 27 October 1961, 1.2 kt, 150 km
 • Test #128, 27 October 1961, 1.2. kt, 300 km

USADominic I – (Operation Fishbowl) – Johnston Atoll, Pacific Ocean

 • Bluegill, 3 June 1962, failed
 • Bluegill Prime, 25 July 1962, failed
 • Bluegill Double Prime, 15 October 1962, failed
 • Bluegill Triple Prime, 26 October 1962, 410 kt, 50 km
 • Starfish, 20 June 1962, failed
 • Starfish Prime, 9 July 1962, 1.4 Mt, 400 km (The largest man made nuclear explosion in outer space)
 • Checkmate, 20 October 1962, 7 kt, 147 km
 • Kingfish, 1 November 1962, 410 kt, 97 km

USSRSoviet Project K nuclear tests – Kapustin Yar

 • Test #184, 22 October 1962, 300 kt, 290 km
 • Test #187, 28 October 1962, 300 kt, 150 km
 • Test #195, 1 November 1962, 300 kt, 59 km

Kako se”obraniti” od EMP-a?

Odahnimo malo uz činjenicu da neće baš sve biti “sprženo”. Neki uređaji imaju vlastitu djelomičnu zaštitu, kao recimo stari uređaji koji imaju kućišta od provodljivih materijala tj. metalnih. To su stariji uređaji, proizvedeni dok plastika još nije bila popularna, poput starih radija ili većina vojne opreme koja nije bez razloga uvijek u limenim kutijama. Također, velika je vjerojatnost, da bi manje štete pretrpjeli stariji automobili od današnjih novih. Možda niste znali da recimo Renault 4 možete upaliti na kurblu 🙂

Idealna zaštita uređaja bi bila, da su uskladišteni metalnoj kutiji načinjenoj od provodljivog materijala tj. metala s dobro prijanjajućim poklopcem ili vratima.

Ta provodljiva kutija je zapravo nešto što se zove Faradayev kavez.

tanka zatvorena ljuska od metala ili metalne mreže na kojoj se električni naboj razmješta tako da je unutarnje električno polje jednako nuli bez obzira na vanjska polja i naboje

Ažuriranje članka 26.02.2015.: 
Sasvim dobar Faradayev kavez može biti mikrovalna pećnica. Ako vidite neku odbačenu, svakako ju uzmite i nećete imati muke oko izrade Faradayevog kaveza.

Još malo resursa za daljnje istraživanje

 

 

Možda vam se svidi

31 komentara

 1. Zlipa Tuljak says:

  Ja sam napravio mali faraday-ev kavez od kutije za cipele. U njemu radio prijemnik, baterijske svijetiljke, ručni sat, mobite, par ručnih radio stanica, dosta rezervnih baterija.

 2. Prepper says:

  Ja nikako da osposobim CB antenu pa da i ja imam šta staviti unutra… ovako je radio beskorisan 🙂

 3. Zlipa Tuljak says:

  ma ako bubne neki veći EMP radi nam neće trebati. Ja sam spremio one male stanice kaj rade na par KM I mogu skremblirati signal. To je više za internu komunukaciju negao sa drugima.

 4. Prepper says:

  Sad si me sjetio sa skremblanjem da bih mogao napisati ponešto o šifriranju, ako se budem sjetio svega…
  Gle, ako pukne jači EMP preostaje nam dresiranje golubova 😀

 5. Zlipa Tuljak says:

  EMP uzrokuje elektrostatsko pražnjenje. Može uzrokovati veću ili manju štetu, ovisi o jačini. Jak EMP može potpuno spaliti eletroničke uređaje, a slabiji samo provremeni onesposobiti. Koliko sam ja pročitao baterije nisu u opasnosti, nego samo poluvodički elementi (tranzistori I diode).
  http://www.empcover.com/emp-what-to-protect-survival-plan.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_pulse

 6. Da, al kaj ce ti kavez ak ga nemas u torbi. Tak ces ga ostavit doma i opet ga nemas.
  Jedino ak je smjesten na bug out lokaciji, onda donekle. Al gledaj da ti vise znaci u torbi jer ces mozda morat skrenut s puta prema bug out lokaciji pa ce ti trebat onda… zato sam i pitao dali alu folija fatagira.

  • Prepper says:

   Mislim da će se solarna baklja ili nuklearna eksplozija dogoditi samo jednom, pod pretpostavkom da je to razlog za bug-out, tako da, ako se dogodilo prije i dogodilo se samo jendom, kavez ti više neće trebati… barem ne neko vrijeme….

 7. Zlipa Tuljak says:

  moj “kavez ” je kutija 40x25x20 I ne planirma je nosati sobom, unutra je ono što planiram nosati sobom nakon EMPa.

  😉

 8. Pa smatrao sam da mozda dolazi u intervalima kroz par dana od slabijeg prema jacem, ovisi koliko magnetno polje propusta, pa sam mislio da je zgodno imat u torbi
  sori.. my bed 😉
  Znaci to bi morao biti jednokratni i trenutni event I gotovo?

 9. Zlipa Tuljak says:

  Dovoljna je jedna atomska bomba na dobroj visini I da pol Europe bude osakaćeno, a sve bez radiacije ili udarnog vala.

 10. Dobro ja sam vise mislio na solarni emp. Jeste da je nuklearni napad izgledniji ali i 12% sanse da uskoro solarna baklja lupi prema zemlji nije zanemarivo….

 11. Evo mali update…
  slozio faradejev kavez od limene kutije za kekse. Vrlo prakticno mogu rec…
  Nego… zanima me jedna situacija. Kako bi se odvijale stvari u nuklearki Krsko da dodje do emp-a ? Koliko znam, bez struje nisu u mogucnosti vrsit hladjenje jezgre. Dali postoji neka opcija automatskog gasenja ili ce bit problema? Takodjer koliko bi bila udaljena sigurna zona sta se radijacije tice?
  Bio bih zahvalan na odgovoru

 12. Wizard says:

  Zanimljiv članak i bitna tema općenito. Tješi me da se posljedice mogu umanjiti Faradayevim kavezom. Uz same uređaje, ono što mene isto dosta brine je potencijalan gubitak informacija, ne samo osobnih, nego i u globalnom smislu. Nadam se da bankarske, državne, akademske, zdravstvene i druge institucije, vode bar u nekoj mjeri računa o tome. Sjećam se da sam čitao da važnije baze podataka moraju imati backup negdje u blizini njihove glavne/prvobitne lokacije, i onda još nekoliko na sve većim udaljenostima. Nadam se da se bar kod nekih od tih lokacija vodi računa i o utjecaju EMP-a.

  Ne bi bilo loše probati uskladištiti čim više važnih podataka na memoriske kartice, eksterne diskove i dobro ih zaštiti. Ono što je od najveće važnosti, najbolje bi bilo isprintati. Također, kad po sajmovima i antikvarijatima uočite da se za sitniš prodaju nekakve tehničke, znanstvene, medicinske i slične knjige, ne bi bilo loše izdvojiti koju kunu. U slučaju da dobra porcija digitalno pohranjenog znanja bude uništena, svaka knjiga će biti dragocjena.

  Vidjeti ovak nešto (http://i.imgur.com/NXxEG8a.jpg) je i danas tragično, a bilo bi i daleko više da nas pokosi EMP.

 13. Prepper says:

  “Globalno” podaci su backupirani gotovo uvijek na više servera. Tako postoji velika šansa da recimo slika koju si uploadao na FB ili Googleu ostane zaštićena, jer područje EMP-a najvjerovatnije neće zahvatiti cijeli svijet.
  Što se tiče pohrane podataka za vlastite potrebe, moje rješenje je ebook reader i memorijske kartice. Ebook se lako puni a možeš čitati tjednima s istim punjenjem baterije (moj stari ebook traje cca 2-3 tjedna čitanja po nekoliko sati dnevno)…

 14. Wizard says:

  Da, ebook reader zvuči ko odlično rješenje, neki kompaktniji bi se bez problema mogao držat i u manjem Faradayevom kavezu, a za dodatnu sigurnost, napravit backup na nekoliko memorijskih kartica za svaki slučaj. Ima po Ebay-u 128 gb micro sd kartica, već od desetak dolara.

  Sad sam se sjetio, zar nije da su automobili zapravo ogromni Faradayevi kavezi? Sjećam se da sam čitao o tome kako se zaštititi za vrijeme grmljavinskog nevremena i rečeno je da su auti zapravo Faradayevi kavezi i da smo u njima sigurni. Ako je to istina, zar ne bi onda i elektronika u autu trebala biti sigurna od EMP udara?

 15. Prepper says:

  Jesu i auti… samo ako se sklanjaš od grmljavine ne smiješ dirati niti jedan metalan dio… (ručica od vratiju, mjenjač, karoserija…). Samo, nemam toliko para da ebook reader čuvam u autu 😀

 16. Evo šta se tiče auta kao faradayevog kaveza: Auto teoretski jeste kavez ali daleko je od savršenog jer postoji velika mogućnost da svaki dio karoserije nije u kontaktu sa svakim zbog različitih izolacija i različitih materijala kojima se dijelovi spajaju kod novijih automobila. dovoljno je da je spoj prebojan prije spajanja i da je spojen kompozitnim materijalom ili nekim ne-vodičem i automatski to više nije kavez. Kod starih vozila bi bolje upalilo.
  Opet možeš čuvat elektroniku u njemu ali sam po sebi, auto ti neće upalit jer je sva struja na njemu spojena na masu, tak da zaboravimo na mobilnost..
  Bolje da napravite neki kavez i ćao. Ja ga napravio od metalne kutije za kekse.
  I naravno savjet na kraju. 😉
  JEDINO prijevozno sredstvo koje ćete moći koristiti su stari TRAKTORI !
  Oni rade isključivo na principu čiste mehanike. Ako i akumulator i kabli budu uništeni u EMP-u nevjerojatno lako se pale na guranje.(ili uvijek parkaš na nizbrdici) Znači za bug out ukradite traktor 😉

 17. @wizard Evo šta se tiče auta kao faradayevog kaveza: Auto teoretski jeste kavez ali daleko je od savršenog jer postoji velika mogućnost da svaki dio karoserije nije u kontaktu sa svakim zbog različitih izolacija i različitih materijala kojima se dijelovi spajaju kod novijih automobila. dovoljno je da je spoj prebojan prije spajanja i da je spojen kompozitnim materijalom ili nekim ne-vodičem i automatski to više nije kavez. Kod starih vozila bi bolje upalilo.
  Opet možeš čuvat elektroniku u njemu ali sam po sebi, auto ti neće upalit jer je sva struja na njemu spojena na masu, tak da zaboravimo na mobilnost..
  Bolje da napravite neki kavez i ćao. Ja ga napravio od metalne kutije za kekse.
  I naravno savjet na kraju. ?
  JEDINO prijevozno sredstvo koje ćete moći koristiti su stari TRAKTORI !
  Oni rade isključivo na principu čiste mehanike. Ako i akumulator i kabli budu uništeni u EMP-u nevjerojatno lako se pale na guranje.(ili uvijek parkaš na nizbrdici) Znači za bug out ukradite traktor ?

 18. Wizard says:

  Odlična ideja ovo sa kutijom za kekse, idealno za manje uređaje i pohranu podataka. Vjerojatno je svakako bolje da je kavez cijeli od metala, ali mislim da mogu funkcionirati i mreže, ako su dovoljno guste i ako nema prevelikih otvora ( https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/Cage_de_Faraday.jpg ). A sad, u slučaju snažnog EMP-a, sigurnije bih se svakako osjećao sa čim cjelovitijim i masivnijim kavezom. 🙂

  • Kad imas kucu i dvoriste nije problem nabavit ili napravit metalni ormar i mozes kompletnu prepp opremu i torbu drzat unutra a ujedno ti sluzi kao f- kavez. Jos ga uzemljis za svaki slucaj. U tom slucaju ti ne trebaju nikakve kutije i kutijice… kao sto je @masterprepper jedno prilikom napisao, emp je jednokratni event i ukoliko je oprema zasticena prilikom emp-a, iduci se sigurno nece vise dogoditi.
   A tocno cu to i napraviti. Uzet cu rabljeni metalni ormar sa njuskala za 200-300 kn i stavit sve unutra i automatski je sve zasticeno.
   Iziskuje neki trosak ali je najbolja opcija.

 19. Wizard says:

  http://preppers-croatia.eu/wp-content/uploads/minifaraday.jpg

  Potaknut Stalker Reconovom idejom, sjetio sam se da pojedini proizvođači pakiraju bombone u ovakve male metalne kutijice, savršeno za potrpat memorijske kartice i usb stickove unutra. 🙂 Ova konkretno je od Fisherman’s Friend bombona.

  • Da ideja je odlicna.. samo ,sta znaci spremat podatke a nemas gdje reproducurat? Malo ce na svijetu ostat uredaja koji se mogu koristit.

   • Wizard says:

    Istina, ali spremanje podataka mi je čisto onako, na pameti za daljnju budućnost nakon EMP-a. Prije ili poslije, valjda ćemo se dignut opet na noge, pa će se pokrenut obnova i ponovna proizvodnja.
    Što se tiče generatora, zgodne su to stvarčice i mislim da ću u njih investirati čak i prije solarnih ćelija. Pada mi barem nekoliko scenarija na pamet, koji bi mogli dovesti do veće količine prašine i koječega drugog u atmosferi i time dodatno smanjiti ionako slabu učinkovitost ćelija. A generatore tako dugo dok smo živi, možemo i sami pokretati ako treba, a mogu se koristiti i za iskorištavanje brojnih drugih oblika energije, kako je i Stalker Recon rekao za vodu npr.

    • pa istina, oporavit ćemo se kad tad. U pravu si, onda bi takvi podaci zlata vrijedili. Nisam razmisljao na taj nacin.
     Jel znas mozda da li bi generator prezivio emp? Mislim, on ima neke diode u sebi pa pretppostavljam da ne bi radio ako se ne zaštiti.

  • I nemoj zaboravit da npr e-reader moras punit i da ti baterija ne traje vjecno… znaci treba nabavit solarni punjac. Ja ih imam vise vrsta. I solarne i one na “kurblu” sta se pune indukcijom.

   • Prepper says:

    Ja još nisam nabavio solarni punjač jer ne znam koji odabrati… ako imaš više vrsta daj neku recenziju.. brzina punjenja, trajnost, pouzdanost…
    E-reader punim na akumulator iz auta… ako sastavim neki propeler mogu vjetrom puniti.. imam susjeda koji ima bar 10 takvih “punjača”.. bespravna gradnja pa nema normalnu struju 😀
    Također, uskro naručujem nešto od ovoga 🙂 http://s.click.aliexpress.com/e/v7i27EMVV

    • a nije u potpunosti testirano tako da nemam nekih velikih argumenata za recenziju.. uglavnom puni od 8 do 12 sati i to je to… a ovaj link sta si stavio to cu kupit za brvnaru na bug out lokaciji i stavit na vodeni tok… punit ce non stop..
     ali posto je tema EMP, ipak volim imat ove solarne u faradayevom… cisto za baterije i uređaje..

Leave a Reply