G-knives – noževi ručne izrade

Nedavno sam, surfajući svojim uobičajenim portalima i forumima, naletio na g-knives noževe. Odmah su se počele buditi uspomene. Prije petnaest, a možda i više godina, dok sam radio u brodogradilištu, upustio sam se u vlastitu izradu noževa. Na moju žalost, niti jedan nije bio ni blizu ovim noževima. Moram priznati da su na mene pustili poseban dojam.

Mnogi će se pitati “koja je razlika između ručno rađenih noževa i serijskih istih specifikacija?”. Razlika je u tome što majstor vodi brigu o svakom nožu zasebno a u serijskoj proizvodnji briga se vodi o cijeloj seriji. Znam da ovo izgleda poprilično nejasno, pa ću zato ukratko objasniti proces proizvodnje…. stvarno kratko…

Prilikom izrade noža prvo se bira čelik. Čelik se bira po osobinama koje ima, postotku određenih metala, količini ugljika, tvrdoći, elastičnosti itd. Naravno da se čelik bira prema vrsti noža, njegovoj upotrebi, obliku oštrice i drugom.

Nakon što smo odabrali čelik, ocrtavamo nož i dajemo mu neki početan oblik. U serijskoj proizvodnji, svi su noževi jednaki, dok u “custom” proizvodnji kao što su G-knives noževi, majstor sam ili u dogovoru s kupcem smišlja i izrađuje oblik. Naravno da sve ovisi o tome kako će se koristiti nož i tko će ga koristiti. Varijante su beskonačne. Navedimo samo prvih nekoliko koje mi padaju napamet.

 • Debljina oštrice ovisi hoće li to biti nož po kojem ćemo lupati dok odsijecamo deblju granu “batoning” ili je pak lovački nož za deranje
 • Oblik oštrice također ovisi o kojem se poslu radi. Manji kut daje oštriji nož a veći trajniju oštricu. No i tu ima beskraj varijanti.
 • Oblik ručke također ovisi o primjeni i načinu držanja noža.

Nakon što je nož dobio početni oblik slijedi kaljenje. To je proces grijanja čelika do određene temperature, kada struktura metala prelazi u oblik zvan “martenzit”, tada se uranja u hladnu vodu, “slanu vodu”, ulje ili pak hladi na zraku. Tada oštrica dobiva svoju čvrstoću i dugotrajnost. No kako oštrica ne bi bila previše krta i da se izbjegne lomljava moramo popustiti njenu napetost. To radimo procesom zvanim “napuštanje”. Najčešće se stražnji dio oštrice grije kako bi popustio, te on dobija elastičnost dok je rezni dio i dalje otporan na trošenje.

Oštrenje i poliranje naravno dolazi na kraju. U ovom dijelu se oštrici daje završni oblik i nožu željeni sjaj.

Želim napomenuti još jednom, kako je navedeni proces jako sažet, čisto da čitatelj dobije uvid u kombinacije i procese o kojima se majstor brine.

G-knives noževi su izrađeni od vrhunskih čelika i optimalne tvrdoće. Ono što me najviše privuklo kod ovih noževa, je definitivno izgled. Vidi se, da je svakom primjerku data posebna pažnja prilikom odabira oblika oštrice, dizajna ručke i odabranih materijala do korica noža.

Za kraj. Ovakvi noževi su nešto posebno i po mom mišljenju, ne kupuju se za rođendane ili Božić. Ovo su noževi koje sami odabirete i ostaju s vama doživotno, poput najboljeg prijatelja kojeg nikada niste imali 😉

 

www.g-knives.com
facebook
youtube kanal

O tvrdoći – wikipedia link
Kaljenje
O čelicima

Možda vam se svidi

6 komentara

 1. @masterprepper evo slucajno sam otvorio post jer sam mislio da se radi o “diy” nozevima.
  I ostao sam bez teksta kad sam otvorio link… neznam sto bih rekao.
  Jel taj covijek koji to proizvodi ovdje s nama na stranici?
  Mislim, interesira me jedan od proizvoda ali jednostavno se bojim pomislit koliko bi to kostalo.
  Jel ti znas mozda okvirne cijene tih nozeva?

 2. Prepper says:

  Je, @gorky je ovdje na stranicama 🙂
  Nije pretjerano aktivan… ali tu je..
  Cijena je umjerena. Ne znam kako se bolje izraziti. Najbolje da pitaš njega… ima i na FB stranicu “gorky knives”

  • A sa kojim poznatijim nozevima mozes usporedit kvalitetu? Mislim, dali cijena opravdava i kvalitetu a ne samo dizajn?

   • Prepper says:

    Uf.. ovo sam mislio da sam odgovorio 🙂
    Nisam imao priliku koristiti noževe, ali kako se razumijem u izradu i pričao sam s čovjekom, shvatio sam da se radi o vrhunskim noževima. Također možeš pogledati na extreme survive forumu preživljavanja pokoju recenziju, ako se dobro sjećam…

 3. Ok. Hvala puno. Poslat cu upit

 4. Jao jao… mislim da cu ostat na Gerberu za sad..
  Svaka cast kvaliteti i izradi i rado bi si priustio jedan ali toliki fanatik za nozeve nisam…
  Lista prioriteta mi je malo drugacija a sa takvom lovom listu mogu dovest do kraja 😉

Leave a Reply