Komplet za hitne slučajeve – 72 sata

 

 

Zadnjih godina, svejdoci smo sve većem broju nepogoda/katastrofa, koje mnoge dovode u direktnu ili indirektnu životnu opasnost. Mnogi od ovih događaja, ne predstavljaju dugotrajnu direktnu opasnost za ljude i imovinu. Problemi nastaju kod katastrofa većih razmjera, kada smještaj, pitka voda i hrana, nisu na raspolaganju u dovoljnim količinama. Nakon izbjegnute direktne opasnosti, poput nedavnih poplava, mnogi ostaju prepušteni sami sebi. Kako ne živimo u optimalnom svijetu, ne možemo očekivati da će pomoć stići uvijek na vrijeme, niti ne možemo očekivati, da ćemo biti pri vrhu liste kada se pomoć bude dijelila. Za takve situacije, bitno biti spreman, barem do vremena kada će pomoć sigurno stići a to je do 72 sata ankon katastrofe. 

Komplet za hitne slučajeve ne predstavlja samo izvor hrane, vode i ostalih potrepština, on je i izvor osjećaja sigurnosti u teškim situacijama. Mnogi se osjećaju bespomoćno usred kriznih situacija i teško reagiraju ako i kada je to potrebno, baš zbog osjećaja da se više ništa ne može učiniti, jer je situacija bezizlazna. Osjećaj sigurnosti i vladanje situacijom, može ljude spasiti iz nezamisivih situacija. Tako imamo primjer Poon Lima koji je preživio 133 dana na otvorenom moru, na takoreći komadu drveta sa namirnicama koje su nestale gotovo odmah. Iako prethodni primjer spada u kategoriju preživljavanja, on je ipak dokaz, da se sa vrlo malim resursima može opstati dovoljno dugo, dok ne pristigne pomoć.

U ovom članku, ćemo se držati preporuka Crvenog križa, za izradu kompleta za hitne slučajeve. Naravno da je na vama napraviti preinake, jer je ovo ipak samo preporuka i ne može služiti za sva podneblja i sve situacije. Zapravo, na vama je da odradite prepperski dio 😉

Imajte na umu sljedeće:

 • Pohranite hrane, vode i ostalih potrepština za barem tri dana.
 • Komplet držite na lako dostupnom mjestu.
 • Provjeravajte komplet svakih nekoliko mjeseci i nadomjestite namirnice i/ili potrepštine prije isteka roka trajanja

Sadržaj kompleta:

 • Voda – imajte minimalno 4 litre vode po članu obitelji za svaki dan. (min. 12 litara vode po članu obitelji). Ova voda nije samo za piće, već i za minimalno održavanje higijene i kuhanje.
 • Hrana – skladištite hranu za čiju pripremu nije potrebna voda ili je potrebna minimalna količina. Upamtite, da postoji mogućnost da nećete gdje imati pripremiti hranu, tako da je najbolja solucija imati konzerviranu, već pripremljenu hranu. Nemojte zaboraviti otvarač za konzerve 😉
 • Lijekovi – ako vi ili neki član vaše obitelji koristite neke lijekove, osigurajte si najmanje tjedan dana zaliha. Moguće je da će hrana i voda ubrzo pristići u vaše područje, ali specifični lijekovi mogu kasniti. Imajte popis lijekova, zamjenskih lijekova, brojeva telefona i adresa obližnjih bolnica i apoteka.
 • Radio – možete ostati bez struje na duže vrijeme, zato je dobro imati mali radio na baterije, kako bi mogli dobivati informacije i znati što se događa u vašoj blizini. Nemojte se oslanjati na mobitele, jer njihove baterije traju od 1-3 dana, ako se ne koriste.
 • Komplet prve pomoći – ozljede su vrlo česte u neočekivanim situacijama. Vrlo dobar komplet prve pomoći možete uzeti iz osobnog automobila ili kupiti jedna u apoteci ili trgovinama sa opremom za zaštitu na radu.
 • Dokumenti – nakon katastrofe vi i vaša obitelj možda budete razdvojeni. Imajte uvijek dokumente uz sebe. (možda vas dodijele u različite kuće ili kvartove kako bi prenoćili)
 • Kontakt informacije – imajte listu telefonskih brojeva i adresa rođaka. Ovo shvatite vrlo ozbiljno ako imate djecu, ako se vama nešto dogodi, ne mora značiti da će se oni sjetiti svih rođaka u blizini…
 • Karta – imajte kartu okolnog područja sa upisanim rutama za evakuaciju. Proučite kartu i istražite alternativne puteve.
 • Novac – nakon katastrofe bankomati i banke ne rade. Stoga imajte nešto novaca u sitnim novčanicama kod sebe.
 • Odjeća – može se dogoditi, da budete primorani napustiti mjesto stanovanja u velikoj žurbi. Spremite udobne cipele i komplet odjeće dugih rukava. Idealna bi bila stara odjeća koju ne želite baciti.
 • Higijenske potrepštine – nemojte zaboraviti stvari kao što su toaletni papir, potrepštine za "ženske stvari", sapun i slično.
 • Kućni ljubimci – upamtite, iako za njih ne treba većina gore navedenih stvari, paket suhe hrane i nekoliko litara vode više sigurno će biti dovoljno vašem kućnom ljubimcu.
 • Alati – nije potrebno imati cijeli set alata. Dovoljno je imati kliješta, odvijač, izolir traku, plastične nepropusne vreće i slično..

Ovom kompletu bi dobro došao i komplet za preživljavanje, ali o njemu ćemo u nekom drugom članku.

Želim napomenuti, da komplet za hitne slučajeve ne mora koristiti samo vama, može se dogoditi katastrofa u okonim područjima i tada u znak solidarnosti proslijedite svoj paket nekome kome trenutno treba, jer jednog dana će možda to netko učiniti za vas!

Ako imate za dodati neki savjet, slobodno napišite u komentarima.

Možda vam se svidi

Leave a Reply