Konzerviranje hrane

Konzerviranje hrane čovječanstvo koristi stoljećima, ako ne i tisućljećima. Također, to je jedno od znanja, koje je čovječanstvu omogućilo stupanj razvoja u kojem se trenutno nalazi.
Nekada se hrana morala konzumirati u svega nekoliko dana nakon što bi sazrela, bila ubrana ili životinja ubijena. Danas, različiti načini konzerviranja hrane omogućavaju, da ubranu hranu sačuvamo danima, tjednima a nerijetko i godinama. Konzerviranje hrane je omogućilo kvalitetniju hranu tijekom zimskih mjeseci, što je ujedno značilo i veće šanse za preživljavanje.

Naše bake su znale barem nekoliko načina konzerviranja hrane. Danas, na našu žalost, sve manje ljudi se upušta u konzerviranje hrane,  jer su namirnice lako dostupne i jeftine. Međutim, zaboravljamo, da iskustvo i vještine dobiveni upuštanjem u male kuhinjske avanture, jednostavno nema cijenu!

Različiti načini konzerviranja, rade se u određena doba godine, ovisno o dostupnosti namirnica. Ne moramo nužno konzervirati radi uštede novaca, može se dogoditi, da netko proizvede više hrane nego što može konzumirati, pa tako isprobati barem neke od načina konzerviranja.

Prepperi, kao osobe koje teže tome da budu u potpunosti neovisni, često sami proizvode i/ili skladište hranu. Zato što znaju točno što je u namirnicama, štede novac, stiću iskustvo koje će im jednoga dana biti od neprocjenjive vrijednosti.

Upamtite: Konzerviranje hrane ne uključuje obavezno i kemijske konzervanse! (u što ćete se uvjeriti kada budete čitali zasebne članke)

Konzerviranje hrane za osobne potrebe nije potrebno izdvojiti veće svote novaca. Gotovo svu opremu imate već kod kuće, jedino za što ćete možda trebati do trgovine je sol, ocat ili neki začin, ostalo je sve lako izvedivo sa standardnim kuhinjskim priborom.

Kako bi se hrana mogla skladištiti na duže vrijeme, moramo uništiti ili spriječiti širenje uzročnika kvarenja.

Neki od uzročnika kvarenja su:

  • Bakterije
  • Paraziti
  • Gljivice
  • Virusi
  • Plijesni

Uzročnicima kvarenja hrane je potrebna idealna okolina, kako bi se uspješno razvijali. Konzerviranje upravo tu okolinu čini nepogodnom za njihovo razvijanje ili ih pak na neki način uništava/ubija.

Vrste konzerviranja

  • Sušenje – izvlačenje vode iz namirnica. U suhoj okolini mnogi organizmi ne mogu preživjeti, niti se razmnožavati.
  • Kiseljenje – namirnice se nalaze u okolini koja ima visoku kiselost. Organizmi se ne mogu razvijati u okolini koja ima pH oko 4,5
  • Termička sterilizacija – uništavanje uzročnika kvarenja visokim temperaturama.

Ima još mnogo načina konzerviranja, međutim, ove smatram najbitnijima za preppere i biti će obrađeni u zasebnim člancima. Uskoro… 😉

Možda vam se svidi

Leave a Reply