Morseov kod i popratne mobilne aplikacije

Morseov kod je sigurno najpoznatiji kod za šifriranje slova, brojeva i znakova. Kodiranje se sastoji od zamjene (supstitucije) znakova abecede s odgovarajućim nizom udaraca, tonova ili svjetlosnih treptaja različitih dužina.
Svaki znak abecede ima odgovarajući kod u Morseu.

 

Kao što je vidljivo iz tabele, kao oznaka za svako slovo stoji određeni broj točki i crtica.
Točka je jedan kratak udarac, ton ili svjetlosni signal.
Crtica je također signal kao i točka, ali je vrijeme trajanja 3 puta duže od točke (svjetlo ili ton) ili je pak pauza do idućeg signala tri puta duža, ako se radi o udarcima.
Razmak/tišina između odaslanih slova je jednak trajanju jedne točke.

Ovaj način šifriranja se dugo koristio, pogotovo dok nekadašnje telegrafe nije zamijenio telefon, teleprinter, fax i na kraju internet.

Možda, naučiti Morseov kod izgleda kao nemoguća misija, no pokazalo se da ga prosječna osoba može naučiti za nekoliko dana. Osobno sam ga naučio u nekoliko tjedana, vježbajući po 10-15 minuta dnevno, dok sam čekao prijevoz.

Morseov kod je idealan način komunikacije u kriznim situacijama. Mnoge spasilačke i slične službe ga moraju znati, kao i mnogi radioamateri i entuzijasti. Za odašiljanje poruka Morseovim kodom, možete se koristiti svjetiljkom, ogledalom, bilo kakvom udaraljkom i sličnim.

Prije nekoliko godina dogodio se slučaj spašavanja dvije planinarke, čini mi se majke i kćeri. U planinama se digla magla, zbog koje su se počele kretati jako sporo, na kraju ih je ulovio mrak. Ostale su zarobljene u planinama. Nedugo nakon mraka je krenula potraga, koja je imala i zračnu potporu. Rekli bi “čemu zračna potpora po mraku?”, međutim, kćer se sjetila signalizirati lokaciju s bljeskalicom fotoaparata, koji su nosile sa sobom. Helikopter je zabilježio poziciju i uspio im spustiti paket pomoći. Spasioci su stigli drugo jutro…

Moglo se dogoditi da nisu imale toliko sreće i da zbog lošeg vremena paket pomoći nije mogao biti bačen. Koja bi im onda bila opcija? Da je netko bio unesrećen, kako bi to signalizirali posadi u helikopteru? Zar ne bi bilo dobro da su istom onom bljeskalicom mogli poslati “mama je slabo, šaljite pomoć odmah”?
Zbog takvih situacija je dobro naučiti nešto kao Morseovu abecedu, jer ne košta ništa, osim malo vremena, a može spasiti život.

Morse Code Trainer

 

 

 

 

 

 

 

Ova mobilna aplikacija, pomaže da naučite Morseov kod u jako kratkom vremenu. Ima dva moda, slanje i primanje.

Mod slanja

U modu slanja, potrebno je postaviti broj raspoloživih slova. Za početak, krenite s četiri slova pa povećavajte po jedno do tri dnevno, ovisno o raspoloženju.

Na zaslonu se pojavljuju slova a vi morate otkucati na ekranu njihove ekvivalente u Morseu.

Mod primanja

Kao što sam naslov moda govori, primate poruku i potrebno ih je dešifrirati. Ovaj mod je meni osobno malo teže legao, ali sve se da riješiti vježbom.

TF: Morse Code

Ova aplikacija za razliku od prijašnje, služi za odašiljanje poruka u Morse kodu putem bljeskalice na mobitelu. Nije potrebno nikakvo znanje. Dovoljno je samo ukucati poruku, kao u svakoj drugoj aplikaciji i pustiti da odašilje.

 

 

 

 

 

 

P.S. Prvo provjerite da li imate signala, možda je lakše nazvati 😉

Ako ne želite instalirati aplikaciju, možete u običnu ručnu svjetiljku ubaciti isprintani morseov kod kao na slici. (Predlošci za print na dnu stranice)

Mali trik za ručnu svjetiljku

 

 

 

 

 

 

 

 

Klikni za download print verzije

Možda vam se svidi

Leave a Reply