Par savjeta u slučaju hitnog odlaska u bolnicu

Nedavno sam bio primoran, kao pratioc, otići u bolnicu na nekoliko tjedana. Neću sada navoditi razloge odlaska, neka to bude druga tema u kafiću… 🙂
Također, nekoliko puta tijekom svog života, bio sam hospitaliziran po tjedan ili dva. Stoga se smatram dovoljno kvalificiranim za pisanje ovog posta. Postoje neke stvari koje sam znao ranije, ali postoje i mnoge koje sam naučio prilikom zadnjeg posjeta.

Spremni za odlazak

Poput bug-out bag-a dobro je imati i jedan hospital-emergency bag uvijek spreman. Naravno torba za bolnicu ne mora sadržavati hrane za nekoliko tjedana ili mjeseci, već većinom stvari za očuvanje psihofizičkog stanja u granicama normale. No prije samog dolaska u bolnicu, moramo putovati do nje. Osobno preporučam prije spavanja, postaviti odječu i obuću na određeno mjesto, kako bi se čim manje vremena gubilo na oblačenje i traženje robe. Naravno ako je u pitanju hitnoća, nitko vam neće zamjeriti da na hitnu dođete u piđami ili gaćama. Stoga, prvo procijenite situaciju, pa odlučite da li se isplati gubiti vrijeme na oblačenje ili je bitnije čim prije stići u bolnicu.

Pored odjeće i obuće imajte spremnu malu torbu sa sljedećim:

  • Papuče – za duži boravak, vjerujte mi, ovo je najbitnija stvar. Nema gorega nego danima biti u razvezanim patikama i sličnim kombinacijama. Da ne govorimo o mirisima..
  • Razdjelna utičnica – također neprocjenjiva stvar. Inače u bolničkim sobama imate manje utičnica nego bolesničkih kreveta. Utičnica omogućava da imate svoj izvor električne energije bez da ikome oduzimate išta. Količina utikača naravno ovisi o tome koristite li samo mobitel ili cijelu paletu električnih uređaja, poput laptopa, mp3 playera i sličnog. Obavezno napišite svoje ime i prezime gore, kako bi drugi shvatili da to nije javno dobro.
  • Gel za dezinfekciju ruku – osobno, nije mi najdraže sjest na krevet i shvatiti da sam upravo došao iz wc-a i morao za sobom zatvoriti troje vrata, koja su prije mene dirali drugi bolesnici. Gel nije stopostotna garancija, pogotovo u slučaju virusa, ali bakterije sasvim dobro ubijaju.
  • Kovanice – više niti nema bolnice bez aparata za kavu ili grickalice. Uzmite veću količinu kovanica. Nevjerojatno je koliko toga možete popiti i pogrickati iz dosade.
  • Knjiga ili časopis – osobno preferiram knjige, jer imam tendenciju kupiti časopis i onda pročitati samo dva tri članka, nakon toga me peče zbog bačenog novca. Knjiga osim za ubijanje dosade služi kao štit od dosadnjakovića koji nemaju pametnija posla nego uspostavljati komunikaciju s drugim bolesnicima.
  • Slušalice – nije bitno da li imate mobitel, TV, mp3 ili bilo što drugo. Bitno je da imate slušalice i da možete odvrnuti muziku ili film do kraja. Često bolesnici znaju duže vrijeme jaukati, kukati, plakati, hrkati i slično. To zna trajati cijelu noć…
  • Zaštitni najlon za WC školjku – ako budete dovoljno dugo u bolnici sigurno ćete morati na veliku nuždu. Prva opcija je naslagati toaletni papir na dasku, međutim, navlaka je puno bolje rješenje.

Kretanje po bolnici

Najbolji način prevencije zaraze virusima prehlade i sličnih je pranje ruku. Moramo računati da u bolnici nema previše zdravih ljudi. Najkritičniji dijelovi su rukohvati, kvake, ručke, konop od vodokotlića i slično. Preporučam nakon svakog povratka u sobu, prije dodirivanja svog kreveta ili osobnih stvari, oprati ruke ili barem namazati dezinfekcijskim gelom.

Kvake ne morate otvarati dlanom ili prstima, možete, uz malo prakse, otvarati i laktom ili guranjem nogom. Osobno, prije svakog izlaska iz toaleta, uzmem nekoliko listića toaletnog papira i s njim otvorim vrata, te bacim papir u koš prije napuštanja prostorije. Ovim postupkom sprječavam svoju zarazu, ali isto tako umanjujem mogućnost da se i drugi zaraze. Ovo ne radim samo u bolnicama nego i u kafićima.

Lijekovi i njihovo gomilanje

Ako ste imali sreće, nisu vam prepisali lijekove “na duge staze”, pa nećete morati gomilati lijekove već samo potrošiti ono što ste dobili. Dogodi se povremeno iz ovog ili onog razloga da nedostaje lijekova u ljekarnama. Tako se recimo dogodilo prije nekoliko godina da naš HZZO nije bio u stanju plaćati lijekove dobavljačima, pa su ovi uskratili iste. Također, može se dogoditi, da lijek mora stići iz inozemstva i/ili da su prometnice zametene snijegom. Uglavnom, potrebno je čim prije početi sa sakupljanjem propisanih lijekova.

Povratkom iz bolnice, već ćete imati neku količinu koju su vam tamo dali. To nije razlog da se opustite. Odite kod svojeg liječnika i zatražite nove, on najvjerojatnije neće imati pojma koliko su vam ih dali u bolnici. Isto tako možete nakon nekog vremena zatražiti novu količinu “jer su vam ih ukrali” ili “ste ih zametnuli”. Naravno budite slobodni smisliti i nešto svoje.

Obavezno pazite na datume i način skladištenja. Upamtite da se lijekovi ne smiju zalediti, već skladištiti kako piše na pakiranju. Ovo govorim jer mnogi prepperi svoje zalihe skladište izvan kuće na udaljenim lokacijama.

 

 

To bi ukratko bilo to, ako neko ima nešto za dodati samo pišite u komentarima…

 

 

 

Možda vam se svidi

Leave a Reply