Recenzija – walkie-talkie nižeg ranga

Nedavno mi je na kućnu adresu stigao paket, koji sam naručio preko ebay-a. Paket je sadržao dva walkie-talkie uređaja. Nisu to oni fancy uređaji od nekoliko tisuća kuna, već nazovimo ih “naprednije igračke”. Pošto niti sam nemam potrebe za nekim jačim uređajima, ovo se pokazala kao idealna investicija.

Kutija sadrži: walkie-talkie uređaj, headset (mikrofon i slušalice),bateriju, punjač, antenu, štipaljku i vezicu za ruku. Sastavljanje je jednako kao i s mobitelom, zapravo čak i lakše.

Potrebno je pričvrstiti antenu navojem, ubaciti bateriju i staviti na punjenje nekoliko sati. Uređaj sam testirao na terenu. Rezultati uspoređeni sa specifikacijama su pomalo razočaravajući. Po specifikaciji, uređaj ima doseg do 5 kilometara, no znao sam da bi to možda bi doseg u Slavoniji za vrijeme sunčanog dana kada su Jupiter i Mars poravnati s nekom galaksijom. Doseg je bio nešto više od kilometra, što kada pogledate kartu i vidite koliki je to radijus, nije niti toliko loše. Ponavljam da pričamo o uređaju nižeg ranga.

Headset dolazi do izražaja, kada su ruke zauzete a komunikacija potrebna. Idealno rješenje kada vozite biciklu ili motor sa prijateljima u skupini.

Prema specifikaciji baterija traje 8 sati razgovora. Taj dio još nisam testirao, mada u stand-by modu radi već dva dana neprekidno i još uvijek je komunikacija jednaka kao i prvi dan. Moram napomenuti da ima vlastitu bateriju, tako da nije potrebno dodatno trošiti novac.

Zašto koristiti walkie-talkie kad imam mobitel?

Prednosti mobitela bi definitivno bila domet. No, meni osobno prednost walkie-talkie komunikacije predstavlja brzina poziva. Ne trebate pretraživati imenik, čekati da mobitel nađe korisnika i onda čekati da se druga strana javi, što u nekim trenutcima zna posebno ići na živce. Dovoljno je pritisnuti dugme i pustiti glas u mikrofon, druga strana ako je prisutna odmah može odgovoriti. Druga prednost su kanali. Imate mogućnost odabira 8 kanala, koji ako ima više korisnika na istom području, mogu služiti kako bi ekipe mogle nesmetano komunicirati međusobno. Gdje koristiti walkie- talkie:

 • Za zabavu
 • Na motoru – u skupini
 • Na izletima u šumi – recimo pri branju gljiva, šparoga i slično
 • Pri izvođenju radova – bilo to građevina, radovi na polju ili kao u mom slučaju prašnjava radiona.

Upamtite da je lakše žrtvovati uređaj od 150kn nego mobitel od nekoliko tisuća! (cijena oba uređaja sa poštarinom i carinom je oko 300kn)

Walkie-talkie nižeg cijenovnog razreda. Pogodan za primjenu pri izvođenju radova, izleta u prirodi i općenito za zabavu.
BF-888S
Jeftin uređaj, dometa oko 1km.
4 / 5 stars

Uređaj možete potražiti na LINKu po najpovoljnijim cijenama.

SPECIFICATIONS
Frequency Range 400 – 470MHz
RF Rated Power <= 5W
Channel Capacity 16
Operating Voltage 3.7V
Dimensions 115mm x 60mm x 33mm 4.53″  x  2.36″  x  1.30″
Weight 150g   (5.3oz)

Možda vam se svidi

20 komentara

 1. Imam Cobra walkije, made in USA, naruceno preko ebaya 400 kn komplet sa postarinom. Jedino nema svoje baterije. Dovoljno su mali i izgledaju vrlo profi. Vidi se da nije kinez.
  Jedino jos nisam testirao domet. Takodjer navodno 5 km

 2. Prepper says:

  To što nemaju svoje baterije je mana i prednost… meni je potreban punjač a ti možeš staviti punjive ili pronaći negdje u nekom kiosku, trgovini, mijenjati…

 3. Na tu prednost sam isao posto imam punjive baterije i solarni punjac. Tesko ces doc do struje kad jednom napustis civilizaciju. A i mozes riskirat spustit se u grad i pokupit baterije ako je sto ostalo po opljackanim trgovinama. A ima ih i u raznim napustenim uredajima po kucama… 😉
  Smatrao sam da je to prednost naspram original baterijama.

 4. filter160 says:

  Nije ovo baš walkie-talkie.

  To je UHF stanica, 5w je 10 puta više od onih “malih” walkie-talkiea koji se obično koriste u građevini.
  Inače imam 2 Baofenga, VHF/UHF, samo za razliku od tvojih nisu vodootporni.

 5. Prepper says:

  Ovi nisu otporni na udarce 🙂
  Ok, pao je dosta puta.. i nažalost prestao raditi, sada se pitam da li da kupim još jedan ili da kupim novi par?
  Vidio sam od motorole za cca 400kn ima li mišljenja/iskustva?

 6. filter160 says:

  Kupi još jedan, pogledaj snagu tih malih motorolica, 0.5w. 🙁
  Inače ova koju si uzeo se lako natjera da radi na tim javnim kanalima.

 7. BlindDog says:

  filter160
  nije ni ovaj baofeng vodootporan, samo tako izgleda. lako se prebace na UHF amaterski opseg (za slučaj potrebe), potreban je USB kabel za programiranje, CHIRP i laptop. mana im je što imaju samo 16 kanala, prednost 5W (stvarnih 3,6W i ni mrvicu više).
  ti vjerojatno imaš UV-5R, 2m/70cm koji je ružan uređaj (ljepota je u očima promatrača 😉 ) ali veći opseg, više kanala, scan opsega i kanala,…
  za 400 kuna si Preppera dobro savjetovao, bolje da uzme još koji BF888 ili čak UV-5R nego PMR motorole. uz to još nadogradnju s Diamond antenom (12$), velikom baterijom (20$) i vanjskim mikrofonom (8$) i ima solidan uređaj koji može puno.

 8. BlindDog says:

  baterija
  http://www.dx.com/p/baofeng-bl-5l-replacement-walkie-talkie-lengthened-3800mah-li-ion-battery-black-168959#.VVHwGpO7dyw
  Treba ti BL-5L baterija od 3800 mAh, vodi računa koji uređaj točno imaš jer bateriju za UV-5R nećeš staviti na UV-5R+ bez modifikacije.
  Mikrofon ide bilo koji s Kenwood priključom od 2,5 i 3,5 mm, recimo ovaj
  http://www.dx.com/p/baofeng-mini-speaker-mic-headset-for-walkie-talkie-black-297300#.VVHwWZO7dyw
  Antena mora imati SMA Female konektor kao recimo Nagoya NA-771 dual band antena
  http://www.amazon.com/Genuine-Nagoya-NA-771-Updated-Antenna/dp/B00BY3XN7E
  Dobra je i Diamond SRH771. To su iste antene s različitim naljepnicama. Vrlo su fleksibilne tako da se mogu lako strpati i neki pouch ili džep na ruksaku.

  Ovo su samo neki od linkova gdje se može sve nabaviti. Pažljivijom pretragom neta nađe se jeftinijih i skupljih. Osobno ne kupujem najjeftinije, tražim negdje recenziju i onda izaberem. Ja sam s antenom jako zadovoljan, baterija je OK ali nisam zadovoljan s mikrofonom. Odmah sam ga morao malo modificirati kako bi razgovor bio razumljiviji i razgovjetniji. Nije strašno, samo se jedna rupica na kombinaciji probuši.

  I za kraj je potreban i USB kabel za programiranje tipa ovaj
  http://www.dx.com/p/usb-programming-frequency-cable-for-baofeng-uv-5r-uv-5ra-uv-5re-uv-5rb-black-100cm-350718#.VVHyvJO7dyw
  kako bi isprogramirali uređaj jer je preko tipkovnice to Sizifov posao!
  Ovako se spojiš s računalom i ubacis koliko kanala želiš, kako god želiš.

  PS Predaja na amaterskim opsezima bez dozvole je protuzakonita kao i predaja na PMR446 opsegu s uređajem koji ima odvojivu antenu i u predaji daje više od 0,5W!!
  😉

 9. BlindDog says:

  Sad kad smo se opskrbili malo, idemo dalje jer nam to sve nije dosta!
  Nabavljamo nekoliko adaptera kako bi mogli spojiti razne antene: mobilne, magnetske, fiksne na antenskim stupovima,… Nakon toga kupujemo neku magnetsku antenu za rad iz auta. Ali trebamo i No-battery adapter kojim priključujemo stanicu na upaljač za cigarete u autu.
  Nakon toga nam treba i neka mobilna antena i kabel kako bi na bugout lokaciji imali vezu. Kupujemo desetak metara kabla i neku transportnu antenu, recimo joticu dual band. Antenu kačimo za visoko drvo a kabel štekamo u uređaj i spikamo. S vremenom želio sve veći i veći domet pa opet ulažemo u nešto,……
  Ovo je igra bez granica. Ove radio stanice su skup hobi. I na kraju imamo dodatnu opremu koja je nekoliko puta skuplja od osnovnog uređaja.
  Jbg ali imamo radio vezu!!! Naravno, samo ako i drugi u našem okruženju imaju uređaje koji rade na istom frekventnom opsegu. U suprotnom smo bacili pare, bolje da smo ih popušili na wacko tabacco!!!

  • Prepper says:

   Ja kupio CB prije cca 2-3 godine i još ju nisam upogonio.. jer sam slomio antenu dok sam ju pokušavao prikačiti na auto (rastopila se jer sam vario oko nje..), pa kupio 10 metara kabla, ali nemam vremena spojiti ga… koliko treba? 10 minuta? 😀
   Na kraju znam da ću jedini u okolici imati CB radio stanicu i moći ću pričati sa samim sobom.. ali tako sve ide sa preppingom.. kujueš opremu i guštaš 🙂

 10. BlindDog says:

  I skoro zaboravi.
  Zašto si napisao da ovaj tvoj Baofeng ima 8 kanala kad bi prema specifikacijama trebao ima 16?

  • Prepper says:

   Pa onaj switch gore ima 8 klikova, pa sam pretpostavio da su to kanali.. osim ako me nećeš iznenaditi s nečim 🙂

   • BlindDog says:

    mora imati 16 kanala jer su mu to specifikacije. probaj ga spojiti na računalo pa pogledaj točko koliko ima kanala i koje su sve frekvencije memorirane.
    ove uređaje je nemoguće isprogamirati bez računala. treba ti USB kabel i CHIRP program i tad imaju ogromne mogućnosti. od izbora snage predaje, frekvencije kanala, selektivnog poziva i slično. Jedino ako si ga kupio da je već imao nešto ubačeno u memoriju. Moj ima 128 memorija a ja imam programirano damo dvadesetak kanala.

 11. Evo napokon testirao svoje Cobra walkije (ili kako to nazvat). Na radijus od 4 km rade odlicno a vjerujem da bi i dalje da nema kuca i sume izmedju. Sasvim dovoljno za komunikaciju izmedju clanova moje prepp grupe.

 12. Colonel015 says:

  Ne znam kako, ali meni su ovi vokci radili na skoro 5 km 😉

 13. marin says:

  Pozdrav,imam problem sa programiranjem BF 888s ,što do sada nisam imao nikada,ostvarim komunikaciju sa računalom,ali jednostavno mi svaki puta kada idem poslati podatke u BF888s ,javlja mi grešku kao da nije kabal dobro spojen.

 14. nebitno says:

  inace ako imate gresku kod programiranja da ne vidi uredjaj chirp proverite kabl moguce da nije gurnut do kraja to se kod mene desilo kad sam prebacivao 2 888s na pmr kanale a na baofeng 5r nema tih problema jer imam i njega zato sto kad se ide negde ja dajem 888s a 5r licno koristim jer imam u 5r sve ham repetitore i simplekse uz pmr u srbiji za ne daj boze pa da nebi kliktali i ometali ljude zato dajem uredjaje na kojima sam samo ubacio pmr kanale pa da ne brinem

Leave a Reply