Rizik od erupcije vulkana Bardarbunga

Rizik od erupcije vulkana Bardarbunga, popeo se na razinu "narančasto". Ovaj vulkan smješten je na Islandu, ispod ledene kape glečera Vatanajokull.
Nedavne seizmičke aktivnosti vulkana, podigle su razinu opasnosti za moguću erupciju. Ovaj vulkan je četvrti po aktivnosti u tom području. Od naseljavanja otoka 741. godine do danas, Bardarbunga je eruptirao 43 puta. Posljednja erupcija se dogodila 1910., ali zbog svojih seizmičkih aktivnosti (bez erupcija) prouzročio je mnogo poplava, otapajući led koji leži iznad njega. Postoje dokazi, da je vulkan sposoban za jače erupcije, poput one iz 1477., koja je bila jača do deset puta od erupcije Sv. Helene in 1980.
 
Erupcija Sv. Helene 1980.

Vulkanska erupcija je moguća, no ona ne bi imala direktne posljedice za naše podneblje. Posljedice bi bile moguće, ako bi količina pepela izbačena iz vulkana, bila dovoljno velika, da onemogući zračni promet i onemogući normalan prolazak sunčeve svjetlosti kroz atmosferu.
Erupcija vulkana Eyjafjallajokull 2010. pokazala je koliko jedna takva erupcija može prouzročiti posljedica. Aviokompanije su imale ogromne gubitke, zbog otkazanih letova, milijuni ljudi nisu stigli na svoje odredište.
Oblak stvoren od strane takve erupcije, mogao bi prouzročiti klimatske promjene u sjevernoj hemisferi, ovisno o strujanjima zraka i drugim faktorima. Zbog reflektirani sunčevih zraka, moguće je, da bi pala temperatura što bi imalo nepredvidive posljedice za okoliš. Takve posljedice, mogle bi dovesti do propadanja usjeva ili smanjenja prinosa. Što bi dovelo do porasta cijena hrane. No, takav katastrofalan scenarij je malo vjerojatan s ovim vulkanom.
Ne moram napominjati kako bi prepperi, koji su skladištili veće količine hrane najbolje prošli. Hrana uskladištena na duže periode, pružala bi osjećaj sigurnosti i smanjila prekomjerena izdavanja za hranu, koja je uslijed potražnje poskupjela.
Zato, uvijek imajte uskladištene hrane i svoj komplet za hitne slučajeve spreman ! 😉

Možda vam se svidi

Leave a Reply