Zračna puška

Prije nego nastavim sa člankom, želim napomenuti nekoliko stvari.

Članak koji slijedi nije poticaj ljudima da se bave krivolovom ili sličnim aktivnosima. Sve navedeno se odnosi na ekstremne situacije u kojima ne preostaje alternativa, neke od njih su elementarne nepogode, glad, nemiri, rat i slično. Također, imajte na umu da za bilo kakav krivolov ili prijetnju zračnim oružjem, možete završiti na dugotrajnim ispitivanjima, kaznama i/ili zatvoru. Molim čitatelje da se suzdrže od bilo kakvih izjava ili poticanju vezanim uz mučenje životinjama, skrivečki pucajući u njih bez ikakva razloga osim vlastite zabave, što je nažalost kod nas poprimilo oblik sporta. Svi smo kao klinci radili gluposti, ali ako uživate u mučenju životinja, vrijeme je da posjetite stručnu osobu.

Opčenito o zračnom oružju

Mnogi imaju sliku zračnih pušaka, nama svima poznatu zračnu pušku, koju su brojni imali kod kuće ili pak koristili za trening u bivšoj vojsci. Ta puška je bila namijenjena učenju streljaštva, zabava, “uklanjanje” štetočina i slično. Nije joj bila potrebna velika brzina projektila niti veliki kalibar koji bi prenio veću kinetičku energiju tj. štetu. Sasvim je dobro ispunjavala svoju zadaču iako je imala slabašne karakteristike.

Malobrojni znaju, da se zračno oružje koristilo u vojsci kao oružje na bojištu a ne samo za vježbanje. Tako je na primjer Girandoni zračna puška korištena od strane austrijske vojske negdje između 1780-1815. Imala je mogućnost ispaljivanja 30 projektila jednim spremnikom. Mana je bila u tome, što je za punjenje jendog spremnika bilo potrebno 1500 trzaja pumpom. Lako je uočiti zašto je vatreno oružje prevladalo.

 

 

Zračno oružje se dugo vremena koristilo gotovo isključivo u streljaštvu, no tehnologija je napredovala i kao što to obično biva uz malo marketinga zračno oružje je našlo svoje mjesto i u lovu. Brzine projektila prosječne puške se kreću između 200-270 m/sec, dok neke jače prelaze i 380 m/sec.

Zračno oružje na oprugu (federača)

Ovaj tip zračnog oružja možete na internetu potražiti pod nazivom “brake barrel” jer se puška “lomi” tj. preklapa kako bi se zrak stlačio pomoću poluge koja gura klip. Ovaj tip je najpoznatiji u našem podneblju. Kako se ovaj tip proizvodi već desetljećima, cijena ovog oružja je poprilično pala a performanse su porasle, tako da za poprilično malen novac možete kupiti moćno oružje. Kod “federača” je karakterističan trzaj koji oružje napravi prilikom izbacivanja projektila. Zbog tog udarca puška trzne prema naprijed i početnicima je poprilično teško grupirati hice na meti, pogotovo kod jačih pušaka. Kako bi se priskočilo ovome, potrebno je oružje držati labavo, kao da pluta na splavi. Okidač je jedino mjesto gdje se koristi sila. Nakon malo prakse, pogodci na meti se lako grupiraju i frustracije nestaju.

Zračno oružje sa plinskim spremnikom (PCP i CO2)

U novije vrijeme sve su popularnije puške koje imaju spremnike u kojima je pohranjen stlačeni zrak ili plin. Njihove performanse nadaleko nadilaze “obične” zračne, ali se opet javlja problem pumpanja zraka u spremnik, kupnje ampula sa CO2 i sličnoga. Naravno, svatko će odabrati tip koji najbolje odgovara potrebama. Takve puške se generalno zovu PCP – Precharged Pneumatic, mada ih možemo dijeliti i po plinu koji se nalazi u spremniku CO2 ili Nitro. Kako takve puške mogu uskladištiti dovoljno zraka za više hitaca i rijetke su one koje ne prelaze 300 m/sec.

PCP Zračno oružje

Diabole / projektili

Ono što kod vatrenog oružja zovemo metci, kod zračnog oružja popularno zovemo diabole. To su jednostavni projektili, bez ikakvog punjenja. Najčešće su izrađeni od olova i prosječna težina im je oko 1 gram. Kalibar zračnog oružja nam govori promjer cijevi, pa tako i promjer diabole koju moramo koristiti. Proizvođači zračnog oružja često za svaki model imaju po nekoliko kalibara, pa ćete tako primjetiti i da su izlazne brzine projektila različite tj. ovise o kalibru. Uzmimo za primjer Diana Panther zračnu pušku. Varijanta sa cijevi 4.5 ima izlaznu brzinu 304 m/sec dok varijanta 5.5 ima 210 m/sec. Na prvi pogled varijanta 4.5 je daleko “razornija” ali to ne mora biti istina, jer sve ovisi o kinetičkoj energiji koju može prenijeti diabola. No to je poprilično široka tema, koju ćemo obraditi zasebno.

Vrste diabola za zračno oružje

Usporedba zračnog i vatrenog oružja za preppere

Mnogi će reći da nema usporedbe, jer je vatreno oružje u svim poglednima nadmočno, no ima nekoliko stvari koje treba razmotriti.

Nabavka oružja

Zračno oružje je vrlo lako nabaviti, dovoljno je kupiti oružje i ako prelazi određene karakteristike prijaviti na MUP. Nakon prijave posjetiti će vas policajac, postaviti nekoliko pitanja susjedima i gotova stvar. To isto vrijedi i za vatreno s tim da ako nije za lov, gotovo je sigurno da nećete dobiti dozvolu, također, morate proći tzv. psihotest itd. Uglavnom procedura je puno mučnija. Uzmite u obzir da dobra zračna puška košta oko 1500kn dok ćete za neki “entry” model kod vatrenog dati barem 5000kn + 1000kn ormarić za čuvanje.

Vježba gađanja

Vatreno oružje zahtjeva odlazak na streljanu, skupu municiju i čišćenje nakon svake upotrebe. Kod zračnog oružja to je sasvim druga priča. Gađati možete iza vlastite kuće ili u obližnjem šumarku, siguran sam da postoji pravilinik, ali dokle god ne radite gluposti nitko vas neće dirati. Cijena dobrih diabola se kreće oko 50 kn/200 komada, što je dovoljno za tjedan ili dva zabave. Što se tiče čišćenja, dovoljno je svaki put konopom i krpicom očistiti cijev i jednom na recimo 500 diabola proči sa četkom.

Ovdje želim napomenuti, da radilo se o vatrenom ili zračnom oružju potrebno je mnogo vježbe kako bi ono postalo korisno u bilo kojem obliku. Zaboravite one scene iz filma, kada netko uzme oružje u ruke i odmah skida negativce na 50 metara. Iskreno, mislim da netrenirana osoba ne predstavlja gotovo nikakvu prijetnju na većim udaljenostima, dok je na manjim razmacima sve više igra na sreću nego pravo gađanje. Bilo kakav pokušaj lova bi ostao samo to, pokušaj lova. Životinju je potrebno pogoditi na točno određeno mjesto s točno određene udaljenosti kako bi ju usmrtili. Ranjena životinja čim nestane iz vidnog polja, nestaje s jelovnika. Zato ako ne znate dobro gađati nemojte niti pokušavati loviti. Napominjem da ovdje pričam o lovu u krajnjoj nuždi tj. scenariju sličnom kraju svijeta 🙂

 Lov

Vatrenim oružjem je moguće loviti svu divljač, naravno nije svako vatreno pogodno za svaku divljač. Dok se sa zračnim oružjem najčešće lovi sitna divljač, posebno popularno u americi za vjeverice i ptice. Definitivno bi vatreno oružje bilo bolji odabir za bilo kakav lov, ali za razliku od njega zračno oružje je tiho i ne odaje poziciju plamenom iz cijevi. Ovo bi bilo vrlo bitno u kritičnim situacijama kada bi bilo presudno zadržati “nevidljivost”.

 

Kalibar potreban za određenu vrstu lovine

Samoobrana

Za samoobranu u obzir dolaze jedino puške, pošto pištolji imaju poprilično slabe performanse. Osobno smatram, da bi u svhu samoobrane koristio samo PCP puške, koje imaju veći kalibar i mogućnost ispaljivanja 20-30 diabola bez punjenja. Problem kod federača je to što, kod gotovo svakog modela morate ručno napinjati polugu, ubaciti sićušnu diabolu, naciljati i opaliti. Ovo oduzima previše vremena i ako se nađete u stresnoj situaciji, sumnjam da ćete samo tako pogađati cijev s dijabolom od 5mm.

Također, još jendom želim napomenuti, ako loše procjenite situaciju i nekoga ozljedite sa zračnim oružjem tj. prekoračite nužnu obranu, lako možete ostati bez oružja, završiti u zatvoru ili na uvjetnoj i naravno imati problema zauvijek. Zato dvaput promislite prije nego kupite i napravite bilo što sa zračnim oružjem. Možda se zove zračno, ali je i dalje oružje!

Možda vam se svidi

9 komentara

 1. Jel mozemo slike stavljat ovdje u kom?

 2. Dobar clanak i detaljan clanak….
  Slike moje zracne u mojem postu- bug out bag, na naslovnici.
  Znaci, posjedujem – GAMO Shadow CSI, 5.5mm
  woodline camo, Gamo optika 9×40, nogare teleskopske, 250 m/s.

  Mala opaska… Tesko cemo opcenito pricat ovdje o big game-u, samo-obrani i odavanju polozaja. Zracna s takvim performansama je preskupa.
  Zasto imamo zracnu? Za lov na malu divljac i ptice, u slucaju neke katastrofe. I gotovo. Eventualno trening gađanja.
  5000 komada municije za 400 kuna. I to Crossman Premier. Samo zbog toga zracna puska…

  A sta se tice ostalog? Obrana, veci lov, zasjeda, psiholoska nadmoc? Zna se!
  Ali brate, to se ne vadi do sudnjeg dana 😉
  Ma kakvi ormarici i dozvole…

 3. Goran says:

  Zasto oglasnik ne radi?Kao ni kontakt ?

 4. putnik83 says:

  vec dugo nije objavljen niti jedan novi clanak na portalu?

 5. Konobar says:

  Veoma poucan clanak… pohvale za stranicu .. pozdrav iz Hercegovine

 6. neven says:

  Gdje ima u Zagrebu kupiti zračnih pušaka i pištolja, i po kojoj cijeni? Ima li netko link?

Leave a Reply